De voorbereiding

Uitgerust zijn
Zorg dat je zo veel mogelijk uitgerust aan de bevalling kunt beginnen.

Het is slim om uitgerust te zijn en in een goede conditie aan de bevalling te beginnen, ook het bevallen kost veel energie. Ga op tijd met zwangerschapsverlof en zorg dat je alle benodigde spullen voor de komst van je kleine op tijd in huis hebt. De laatste weken mag je best alles een versnelling lager doen en vergeet je middagdutje niet.

Samen
Zorg er voor dat een vertrouwd persoon jou tijdens de bevalling kan steunen.

Vraag iemand, bij wie je je op je gemak voelt, je bij je bevalling te steunen; jouw partner, zus, moeder of een vriendin. Vertel aan deze persoon en aan je verloskundige wat je wensen zijn. Heb je al kinderen? Regel dan tijdig een oppas of zoek een andere passende oplossing voor hen tijdens de bevalling.

Bevalplan
Je kunt je goed voorbereiden op de bevalling door je wensen van te voren kenbaar te maken, bijvoorbeeld in een bevalplan.

Wat vind jij belangrijk tijdens je bevalling? Wat wil je wel en niet in het eerste uur na de bevalling? Wie mag de navelstreng doorknippen? Bedenk dat een bevalling nooit precies te plannen is. Het kan altijd anders lopen dan je van tevoren had bedacht. Wel kun je het zo goed mogelijk voorbereiden, zodat je tijdens de bevalling makkelijker kunt kiezen. Je kunt dat eventueel vastleggen in een bevalplan. 
Hier vind je een voorbeeld van een bevalplan.

Zwangerschapscursus
Het is verstandig om een zwangerschapscursus te volgen ter voorbereiding op de bevalling.

Volg (samen met je partner) een zwangerschapscursus. Je leert je ontspannen door oefeningen, welke houdingen je tijdens de bevalling kunt aannemen je krijgt tips over verschillende ademhalingstechnieken en hoe je weeën het best kunt opvangen.

Je partner krijgt advies over wat hij kan doen tijdens de bevalling. Vraag je verloskundige of arts welke cursussen bij jou in de buurt worden gegeven en kijk wat jou het meest aanspreekt.

Kraamzorg
Tijdens en na de bevalling moeten jij en je baby goed worden verzorgd.

Vraag je verloskundige of arts wanneer je kraamzorg moet regelen en welke mogelijkheden er zijn. Wil én kun je thuis bevallen? Dan komt de kraamverzorgende tijdens de bevalling bij je thuis, net voor de persweeën. Ze ondersteunt de verloskundige. Moet je in ziekenhuis bevallen dan is de verpleegkundige aanwezig bij de assistentie bij de bevalling samen met arts of klinisch verloskundige. Na de geboorte komt ze ongeveer acht dagen bij jullie thuis om jullie te begeleiden bij de verzorging.

Controlelijsten
Voor een goede voorbereiding op de bevalling en het kraambed moet een flink aantal zaken worden geregeld voordat de bevalling zich aandient. Bekijk hier de controlelijsten voor thuisbevalling, ziekenhuisbevalling, kraambedperiode en de benodigde babyspullen.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd