Het is begonnen

Als de bevalling is begonnen
Tijdens het proces van de bevalling maak je een aantal fasen door.

Harde buiken
Harde buiken geven niet altijd aan dat de bevalling is begonnen.

Heb je harde buiken, dan trekt je baarmoeder soms samen. Hoe verder je in de zwangerschap zit, hoe vaker het voorkomt. Soms voel je het niet, anderen hebben er meer last van. Het zijn geen (voor)weeën en kondigen het begin van je bevalling dus nog niet aan. Harde buiken = loos alarm. Maar harde buiken is wel het signaal rustiger aan te doen.

Voorweeën
Ook voorweeën betekenen niet altijd dat de bevalling is begonnen.

Voorweeën zijn samentrekkingen van je baarmoeder die elkaar snel opvolgen. In het begin zijn ze kort en onregelmatig en nog niet zo pijnlijk. Je kunt vaak nog gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. Je baarmoedermond wordt door deze voorweeën soepeler. Ook hier begint je bevalling nog niet.

Ontsluiting
Met de fase van de ontsluiting is de bevalling echt begonnen.

De weeën volgen elkaar sneller op en worden pijnlijker. Je baarmoedermond gaat open. De bevalling is nu echt begonnen. De verloskundige controleert de ontsluiting via inwendig onderzoek.

Breken van de vliezen
Als de vliezen breken betekent dat meestal dat de bevalling is begonnen.

Je bevalling kan zich aankondigen met het breken van je vliezen, maar vaak gebeurt dat juist later. De vliezen en het vruchtwater beschermen het kind en helpen je baarmoedermond te openen door de druk die ze geven. Samen met sterke weeën zal dit de ontsluiting opgang brengen. Het is dus helemaal geen probleem als ze later breken.

Ontsluitingsweeën
De ontsluitingsweeën kondigen de spoedige geboorte van je baby aan.

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verder opengaat (10 cm) en  je kindje geboren kan worden. Deze weeën duren langer dan de voorweeën, 1 tot 1,5 minuut. Ze zijn ook regelmatiger, om de 3 tot 5 minuten. Ze geven een pijnlijke kramp door het hele bekkengebied. De een voelt ze in de buik, de ander in de rug of in de benen. Naarmate de ontsluiting vordert worden de weeën krachtiger en pijnlijker. Bij het bereiken van 8 tot 10 cm ontsluiting zijn de weeën vaak het heftigst.

Persweeën
Persweeën zorgen ervoor dat je baby wordt geboren.

Wanneer de ontsluiting volledig is, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Persweeën komen meestal om de 2 minuten en zijn heel sterk. Tussen de weeën door kun je weer even bijkomen. Tijdens een perswee moet je met al je kracht persen.

Geboorte en nageboorte
Met de geboorte van je baby is de bevalling nog niet helemaal voltooid.

Nadat je kindje is geboren volgt nog de geboorte van de placenta. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. De placenta, een deel van de navelstreng en de vliezen komen dan naar buiten.
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd