Voeding van de baby

Naast de vele andere taken die een kraamverzorgende heeft, ondersteunt zij jou uiteraard bij het voeden van je baby. Hierbij kan je keuze vallen op borstvoeding of flesvoeding. Iedere situatie en iedere baby is uniek en hier kan de keuze voor borst- of flesvoeding van invloed op zijn. Laat je tijdens je zwangerschap goed informeren en bepaal wat voor jou en je baby de beste optie is.


Borstvoeding
Mocht je borstvoeding geven, dan begeleidt de kraamverzorgende jou hierbij in de kraamweek. Zij is namelijk opgeleid om te zorgen dat jij en je baby de borstvoeding snel onder de knie hebben. Zij geeft hierbij:
  • Goede voorlichting over de voordelen van borstvoeding en hoe je je goed voorbereidt.
  • Heldere uitleg over hoe je je baby aanlegt en hoe jij zorgt dat je voldoende melk produceert.
  • Doe je een borstkolf kan gebruiken waarmee je bijvoorbeeld een voorraad moedermelk voor in de vriezer aanlegt. Op deze manier kan jouw partner moedermelk uit de fles geven, bijvoorbeeld als jij wilt bijslapen of later alleen weg gaat.

Als de borstvoeding ondanks begeleiding niet lekker loopt, kun je in overleg met je kraamverzorgende ervoor kiezen om een lactatiekundige in te schakelen.


Flesvoeding
Wanneer je flesvoeding geeft, begeleidt de kraamverzorgende jou ook hierbij. Deze begeleiding bestaat uit het kiezen van de juiste voeding, bepalen hoeveel melk je baby nodig heeft, het klaarmaken en eventueel bewaren van flesjes en het geven in de juiste houding.
Ook zal je kraamverzorgende je begeleiden in het afbouwen van het aanmaken van moedermelk. Zij heeft namelijk handige tips voor als je na de bevalling veel last hebt van stuwing, met als gevolg lekkende borsten.


Hielprik
In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit zijn of haar hiel. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal ernstige en  zeldzaam voorkomende aangeboren ziektes. Aan deze hielprik zijn geen kosten voor jou verbonden.
Meer informatie over de hielprik

Gehoortest baby
In de eerste weken na de geboorte krijgt je baby een gehoortest. Met deze test kunnen afwijkingen aan het gehoor worden opgespoord. Er zijn geen kosten verbonden aan deze gehoorscreening.
Meer informatie over de gehoortest

Laat je baby veilig slapen
Een baby slaapt veel. Niet alleen ‘s avonds en ’s nachts maar ook overdag. Niet alleen thuis maar ook als hij of zij ergens anders of onderweg is. Het is belangrijk dat je baby veilig kan slapen.
In de folder Veilig Slapen wordt uitgelegd hoe.

Vitamine D en vitamine K voor je baby
Je baby maakt in zijn eerste levensjaren grote stappen wat betreft groei en ontwikkeling. Naast de voeding heeft de baby extra vitamine D en vitamine K nodig.

Vitamine D helpt bij de botopbouw en wordt met behulp van het zonlicht opgebouwd. Vitamine D wordt gegeven vanaf de achtste dag na de geboorte tot 4 jaar. Het advies is om 10 microgram per dag te geven. Vitamine D geef je bij zowel bij borst- als flesvoeding
Vitamine K helpt bij de bloedstolling. De baby krijgt onvoldoende vitamine K binnenkrijgen via de voeding. Bij borstvoeding is het advies je baby tussen de achtste dag na de geboorte totdat het 12 weken oud is 150 microgram vitamine K per dag te geven. Wanneer je baby fles- en kunstvoeding krijgt is het geven van extra vitamine K niet nodig, dit is voldoende aanwezig in de kunstvoeding.
Meer informatie over de vitaminen D en K
Terug
Kinderwens
Zwanger
Bevallen
Kraamtijd